Vijenac 691 - 962

Glazba

45. Osorske glazbene večeri, 23. srpnja–16. kolovoza

Uspješno i u uvjetima ugroze

PIŠE Zdenka Weber

Iako su ovoljetni glazbeni festivali na jadranskoj obali zbog ugroze koronavirusa nužno bili podvrgnuti kraćenjima i programskim promjenama, ipak je, zahvaljujući prvenstveno upornosti i podršci svih koji te manifestacije organiziraju i financijski omogućuju, većina nacionalnih festivala održana, a publike nije nedostajalo. Dakako, zbog epidemioloških mjera slušateljstvo je na svim događanjima bilo brojčano znatno ograničeno, ali prema viđenome u slučajevima svečanih otvaranja festivala, što je Hrvatska radiotelevizija pomno prenosila, moguće je zaključiti kako je bitno da glazbene svečanosti nisu otkazivane. Jer jednom prekinuta tradicija nedvojbeno je ugroženija od kontinuiteta koji se ostvaruje pa makar i u nešto skromnijem opsegu i sa sudjelovanjem, kao što je to bilo ovoga ljeta, isključivo glazbenika iz Hrvatske. Izostajanje pridjeva „međunarodni“ prema tome je zacijelo manji minus od opasnosti koje bi nastupile cjelokupnim otkazivanjima i nemogućnostima nastupa domicilnih umjetnika.


Nastup ansambla Acoustic Project Strings / Snimio SANDRO TARIBA

Doista, sve navedeno odnosi se i na najmlađi hrvatski nacionalni glazbeni festival Osorske glazbene večeri (OGV). Oznaka „mladosti“ u slučaju glazbenih svečanosti u slikovitom Osoru, drevnom gradiću na prevlaci otoka Cresa i Lošinja, tek je djelomično točna budući da festival traje od 1976, kada ga je utemeljio televizijski redatelj Danijel Marušić (1931–2009), te je ovoga ljeta održan 45. put.

Umjetnički ravnatelj osorskog festivala Branko Mihanović prilagodio se novonastaloj situaciji skraćivanjem događanja te je tako od 23. srpnja do 16. kolovoza održano deset koncerata, a nastupili su isključivo glazbenici koji djeluju u Hrvatskoj. Sve ostalo, tradicija OGV-a kao festivala u čijem je središtu izvođenje djela i praizvedbe novonaručenih skladbi hrvatskih skladatelja, kao i angažiranje ponajprije solista i manjih komornih sastava koji nastupaju u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, kao provjereno vizualno i akustički prikladnu prostoru, zadržano je, iako je broj raspoloživih mjesta bio znatno smanjen.

Iznimka u odnosu na brojnost glazbenika bilo je tek svečano otvaranje 45. OGV 23. srpnja, na kojemu su nastupili Ženski zbor HRT-a i Festivalski ansambl pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kako je HRT izravno prenosila koncert, a i u radijskoj emisiji urednice Ive Lovrec Štefanović, koja je prethodila koncertu, slušateljstvo se moglo prisjetiti temeljnih smjernica OGV-a i čuti ovogodišnjega skladatelja slavljenika Petra Bergama u povodu njegova 90. rođendana, izvedba Mora za ženski zbor i vrpcu Igora Kuljerića na stihove Josipa Pupačića, Debussyjeve solo popijevke Les angélus u obradbi Clytusa Gottwalda za ženski zbor a cappella i zbirke madrigala za djevojački zbor i obligatne instrumente Spiriti eccellenti Petra Bergama na stihove Marine Čapalija doprli su do mnogo većeg broja slušatelja od brojčano znatno ograničene publike na mjestu događanja. Pa ako je za lokalne uzvanike odabrani repertoar zacijelo djelovao novo i nepoznato, poznavatelji vrhunske suvremene glazbe divili su se jednako antologijskim skladbama kao i vrsnim interpretacijama.

Od šest koncerata koje sam sa zadovoljstvom pratila istaknula bih vrlo uspio „mini festival“ koji je tradicionalno povjeren violončelistici Moniki Leskovar i njezinu izboru glazbenika i programa. Na dva su koncerta, 26. i 28. srpnja, izvrsni hrvatski glazbenici violinisti Katarina Kutnar i Krunoslav Marić, violist Aleksandar Milošev, violončelistica Monika Leskovar, pijanistica Martina Filjak i klarinetist Davorin Brozić tehnički i interpretacijski uvjerljivo izveli komorne bisere Mozarta, Dvořáka, Beethovena i Brahmsa uz trajne ovacije slušatelja. Praizvedeni naslovi Viktorije Čop i Dalibora Bukvića u opsegu su krokija koji ne traže dulje eksplikacije.

Gudački kvartet Sebastian korektnim je interpretacijama Beethovenova Drugog i Schumannova Prvog gudačkog kvarteta 4. kolovoza opravdao sudjelovanje, dok se praizvedenoj skladbi Festivo Nenada Firšta, „rođendanskoj čestitci ansamblu“ u povodu 30. obljetnice djelovanja raduju nedvojbeno najviše gudači kojima je prijatelj posvetio svoje prilično anakrone glazbene misli. Koncert održan 6. kolovoza na trgu ispred crkve okupio je nekoliko stotina ljubitelja jazz-glazbe i virtuozni gitarist Elvis Stanić sa članovima svoje grupe, vrhunskom vokalisticom Albom Nacinovich, bubnjarom Branimirom Gazdikom, bas-gitaristom Goranom Rukavinom i klavijaturistom Maasejom Kovačevićem pružio je dvosatno uzbudljivo putovanje džezističkim prostranstvima.

Međutim, koncert koji zavređuje osobite pohvale bio je nastup ansambla Acoustic Project Strings održan 2. kolovoza. S koncertnim majstorom Markom Grazianijem na čelu okupio je voditelj, kontrabasist Dubravko Palanović, u gudačkoj formaciji ponajbolje glazbenike mlađe generacije i njihovo izvođenje Mozartova Divertimenta u F-duru, KV 138 i Serenade za gudače u C-duru, op. 48 P. I. Čajkovskog plijenilo je jedinstvenom stilskom vjerodostojnošću i izvođačkim žarom. Između tih dvaju dobro znanih djela zazvučala je praizvedba skladbe za gudače Srećka Bradića naslovljene Sorrow potpuno novim svijetom zvukovlja. U skladu s temeljnom inspiracijom, Van Goghovim crtežom „žene u stanju očaja i beznađa“ koji nosi naslov Tuga, ispisao je Bradić partituru čije je ozvučenje istinski potresno, gudački amalgam izaziva osjećaj zdvojnosti, a iz solističkih treptaja violine odzvanjaju uzdisaji izmučene duše. Glazba je to koja duboko dira, uvlači se u sjećanje kao opomena, ali i kao tužna slika i ne samo jedne očajne žene. Već afirmiranom majstoru skladateljskog promišljanja Bradiću posrećilo se djelo dalekosežnih dometa.

U nastavku 45. OGV nastupili su gitarist Petrit Çeku, Trio Eusebius, pijanist Aljoša Jurinić i bariton Krešimir Stražanac uz klavirsku pratnju Danijela Detonija. Valja istaknuti kako su raspoložive ulaznice za sve koncerte bile prodane, što je dodatni dokaz nužnosti kulturne ponude. A to je srećom ostvareno svemu usprkos.

Vijenac 691 - 962

691 - 962 - 10. rujna 2020. | Arhiva

Klikni za povratak